Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

'De stad stond stil'

Logo https://achtergrond.rtvutrecht.nl/de-stad-stond-stil

Een jaar na de aanslag

0:00
/
0:00
Start audio now
Op 18 maart 2019 opende Gökmen T. het vuur in de sneltram in Utrecht. Een jaar later blikken we terug met direct betrokkenen. Wat heeft de aanslag met hen gedaan? Wat is de impact geweest op de stad Utrecht?


Naar boven

De vaderDe vader 

Dit is René Verschuur, vader van de omgekomen Roos (19) uit Vianen. De maandagochtend begint heel normaal, maar dan krijgt hij een zeer verontrustend bericht van Kwalitaria, de werkgever van zijn dochter. Ze hebben daar net een telefoontje van Roos gehad. Het gesprek wordt beëindigd met - naar later blijkt - haar laatste woorden...
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video now

Naar boven
Roos lijkt een van de slachtoffers te zijn van een schietpartij op het 24 Oktoberplein. Maar er is veel meer aan de hand...
Naar boven

De aanslag

Er is geschoten in de tram. Er zijn doden en de schutter is ervandoor. Na een lange klopjacht en een reeks invallen arresteert de politie Gökmen T. in een woning aan de Oudenoord in Utrecht.

Naar boven
Een buurtbewoner filmt hoe T. wordt afgevoerd. De beelden gaan de wereld over. 
Naar boven
De hulpverlener

Dit is Frank Ridderhof, vrijwilliger bij Slachtofferhulp. Op 18 maart heeft hij voor het eerst piketdienst. Hij ziet het nieuws over de aanslag en belt met zijn teamleider. Hij kan meteen naar het politiebureau aan de Marco Pololaan, in de buurt van het 24 Oktoberplein.
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video now

Naar boven
Bij de aanslag vallen vier doden en meerdere gewonden. Getuigen en trampassagiers zijn in shock. Frank van Slachtofferhulp probeert ze zo goed mogelijk te helpen. Als eerste treft hij iemand die alles kwijt is.
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video now

Naar boven

In het ziekenhuisDe vader van Roos moet in het ziekenhuis urenlang wachten. Dan wordt eindelijk bevestigd dat zijn dochter een van de slachtoffers van de tramaanslag is.
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video now

Naar boven

De verbroedering

De aanslag veroorzaakt een diepe kras. Afschuw en ongeloof overheersen. Maar Utrecht toont veerkracht. De vrijdag na de aanslag is er een stille tocht. Er lopen 16.000 mensen mee. Het wordt een verbroederende en hoopgevende avond.  Onvergetelijk.
Naar boven
En spontaan ontstaat tijdens de stille tocht een prachtig initiatief van FC Utrecht-supporters en de moskee Sayidina Ibrahim...
Naar boven
Karim Enahachi en Tycho Oostendorp zijn de mannen achter de spandoekactie tijdens de stille tocht. Ze zijn bevriend geraakt. De impact van de aanslag voelen ze nog dagelijks.
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video now

Naar boven

De bloemenzee

Op het 24 Oktoberplein leggen mensen massaal bloemen, briefjes en knuffels. Ook premier Rutte en minister Grapperhaus komen langs.

De herdenkingsplek wordt na drie weken zorgvuldig verwijderd. Medewerkers van de gemeente sorteren de kaartjes, tekeningen en knuffels. Daarna worden alle spullen opgeslagen.
Naar boven

De burgemeester, de herdenking en de toekomst

Burgemeester Jan van Zanen staat op de dag van de aanslag voor enorme beslissingen. Samen met politie en justitie besluit hij onder meer dat iedereen binnen moet blijven in de uren na de aanslag. 

Van Zanen spreekt van een aanslag op de hele stad. "Het heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op de slachtoffers, nabestaanden en ooggetuigen."
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video now

Naar boven


Nabestaanden, zoals de vader van Roos, proberen zo goed en zo kwaad als dat kan door te gaan met hun leven. 
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video now

Naar boven
Precies een jaar na dato zou de gemeente Utrecht op woensdag 18 maart een samenkomst organiseren om de tramaanslag te herdenken. Door de nieuwste coronamaatregelen kan die herdenking niet doorgaan. Wel gaan de vlaggen halfstok en luidt de Domtoren een minuut stilte in om 10.43. 
Naar boven
Bovendien is de herdenkingsplek op het 24 Oktoberplein nog steeds af op 18 maart. Het ontwerp verbeeldt de golf van ongeloof en verdriet die door de stad Utrecht ging na de aanslag. De plek biedt ruimte aan verdriet en verbondenheid.
Naar boven
Scroll om door te gaan Swipe to continue
Swipe om door te gaan
Sluiten
Overzicht
Scroll links
Hoofdstuk 1 Een jaar na de aanslag

'De stad stond stil'

Hoofdstuk 2 De vader

De vader

Telefoon

Hoofdstuk 4 In het ziekenhuis

Identificatie

Hoofdstuk 5 De verbroedering

Verbroedering

De impact

Hoofdstuk 6 De bloemenzee

Bloemenzee

Hoofdstuk 7 De burgemeester, de herdenking en de toekomst

Burgemeester

De emoties

Doorleven

Scroll rechts